Hortulanustuinen tuinontwerp & advies

Werkwijze bij particulieren

Je prachtige en unieke tuin

Ik help je graag met het realiseren van een prachtige, groene en unieke tuin die precies past bij je en jou manier van leven.
Met de ruimtelijke 3D ontwerptekeningen die ik maak geven een realistisch beeld van de tuin. Met zo’n uniek drie dimensionaal tuinontwerp en aanvullende tekeningen kun je zelf of met een hovenier aan de slag.

Hoogteverschil_en_hergebruik_van_oude_tegels
Vrijblijvend en kosteloos

Deze inventarisatie is geheel vrijblijvend en kosteloos. Als ik een idee heb van alle wensen en de grote van de tuin kan ik een offerte voor je maken.

Inventarisatie

Voor een ontwerp kom ik altijd bij je thuis langs om alle mogelijkheden te laten zien met voorbeelden van tuinontwerpen en beplantingsplannen. Samen met jou zet ik alle ideeën en de wensen op papier en zoeken we naar hoe de tuin er voor jou visueel aantrekkelijk uit zou moeten zien met jouw persoonlijke smaak en stijl. We praten dan bijvoorbeeld ook over het gebruik van de tuin, terrassen, vijvers, gazon, speelmogelijkheden voor de kinderen, de tuinafscheiding, zon en schaduw en huisdieren. Belangrijk is het natuurlijk ook rekening te houden met hoe je de tuin wilt bijhouden. Het is goed om te bedenken of je veel of juist zo min mogelijk in de tuin wilt werken. Voor de een is het ontspanning voor de ander een extra taak.

Ik vind het altijd belangrijk dat alle gebruikers van de tuin betrokken zijn bij het ontwerp proces en hoe de tuin in de toekomst gebruikt gaat worden. Ik probeer altijd een tuinontwerp te maken dat bij je past en zoveel mogelijk aan jouw wensen voldoet. Daarbij houd ik het budget natuurlijk ook in de gaten. Ik wil altijd zo duurzaam als mogelijk ontwerpen met gebruik van bestaande planten en bomen. De materialen gebruik ik waar mogelijk ook zoveel mogelijk weer opnieuw met soms een andere functie, bijvoorbeeld oude bestrating waar ik een muurtje van maak.

 

Beplanting

Een goed uitgedacht en eigentijds ontworpen tuin wordt een extra woonkamer van jouw huis en biedt altijd een mooi uitzicht. Het beplantingsplan speelt daarbij een belangrijke rol. Een beplantingsplan is een uitwerking van het tuinontwerp met de specifieke planten, struiken en bomen. De juiste planten geven je het hele jaar kleur en variatie. s’ Zomers een zee van kleur en bladvormen en s’ winters een mooi beeld van wintergroene planten en heesters of juist kale vormen van planten, grassen heesters en bomen.

Achtertuin_met_veranda_en_pergola_tuinontwerp_door_hortulanus_Steenwijk
Tuin 3 aanzicht 4
Het tuinontwerp

Als je een tuinontwerp en/of beplantingsplan wilt laten maken spreken we daar een vaste prijs voor af. Deze prijs hangt af van de grote van de tuin en jouw wensen. Alleen een tuinontwerp of een beplantingsplan voor bijvoorbeeld een bestaande border is ook mogelijk. Het tuinontwerp maak ik met een 3Dtekenprogramma op de computer. Voor de vaste prijs van het tuinontwerp maak ik dan een eerste schets van het ontwerp dat nog aan alle kanten kan worden aangepast aan uw wensen. Als het definitieve tuinontwerp helemaal naar wens is maak ik het beplantingsplan en eventueel het verlichtingsplan, dit bespreken we opnieuw.

Naast het maken van tuinontwerpen geef ik advies over het aanleggen en onderhouden van uw tuin en alles wat daar bij komt kijken.
Alle materialen, planten, struiken en bomen kan ik leveren. De beplanting die ik lever zet ik graag zelf uit om in te planten. Zo wordt het mooiste resultaat behaald. De planten staan dan op de juiste plek met de juiste tussenafstanden volgens de ideeën van de ontwerper.
Tevens is dit het moment om passende bemesting te geven voor een optimale groei. Een analyse van een grondmonster raad ik dan erg aan en regel ik voor je.

Het is ook mogelijk dat ik de aanleg begeleid en een betrouwbare hovenier voor je inschakel.

Het beplantingsplan en plantenboekje

Het beplantingsplan bestaat uit een tekening, vaak een leeg gemaakt  tuinontwerp waarop met nummers en letters de varschillende vakken zijn aangegeven. Je krijgt er een lijst bij van alle planten, struiken en bomen. Ook een bloeischema en onderhoudsschema zitten in het boekje. Naast de lijst en de tekening krijg je een boekje met daarin alle beplanting per variëteit beschreven met een afbeelding. Zo krijgt je een goede indruk van het beplantingsplan. We bespreken het plan uiteraard samen en we kunnen hierin natuurlijk nog alles aanpassen. 

Een beetje huiswerk

Natuurlijk is het belangrijk om te weten welke planten je mooi vindt. Ik verwerk  zelf ook graag planten die ook veel insekten trekken. Zo komt er meer leven in de tuin en het is natuurlijk fantastisch voor de biodiversiteit.

Je hoeft natuurlijk niet alle namen al te kennen, het is ook handig om alvast wat foto’s te hebben van tuinen en beplantingen die je mooi vindt. 
Welke kleuren zie je graag in de tuin terug komen of welke kleuren juist niet. Eigenlijk een beetje huiswerk dus voor ik een beplanting voor je kan ontwerpen.  Je zou je natuurlijk ook kunnen laten verrassen…

In elke tuin zijn er verrassend veel mogelijkheden. Deze beplanting staat in een heel klein voortuintje…