Hortulanustuinen tuinontwerp & advies

Hier staan een aantal 3D tuinontwerpen die door ons gemaakt zijn. Eerst een tuin in Steenwijk.

Hier een tuin in Diever.

Hier een tuin in Borger

Deze tuinontwerpen hebben we gemaakt in Vectorworks. Dit is een computerprogramma waarmee we makkelijk alles kunnen aanpassen in een tekening. Als de 3d tekening er eenmaal is kunnen we vanuit alle hoeken de tekening van de tuin bekijken. Een bovenaanzicht is erg geschikt om de indeling van de tuin goed te zien. Ook doorsnedes kunnen in een handomdraai gemaakt worden om de hoogte verschillen duidelijk te maken. We kunnen als het ware een fotocamera plaatsen in het ontwerp en alles instellen van hoogte, kijkhoek, breedte, kijkrichting enz. We plaatsen in het tuinontwerp ook vaak een lichtbron. Ze kunnen we op elk moment van de dag de schaduw van alles laten weergeven. Zelfs de plek op aarde en de dag van het jaar stellen we in zodat het ook echt klopt. Het moeilijkste van het 3d tekenen is de beplanting. Er zit een aantal planten in het programma maar het is beperkt. Zelf moeten we er nog veel bij gaan maken. Echt 3d zijn ze meestal ook niet waardoor ze meedraaien een boom ziet er van alle kanten dus meestal hetzelfde uit.
We zijn nog druk bezig om het programma goed te leren kennen. Het heeft heel erg veel mogelijkheden die we nog willen ontdekken. Zo kunnen we filmpjes maken van een wandeling door de tuin of hoe het zonlicht de hele dag in de tuin schijnt. Zelfs kunnen we u als klant de tuin met een VR bril laten zien, alsof u in de tuin staat. Voorlopig nog even toekomstmuziek maar we hopen het zeker te gaan aanbieden.
De eerste stap die we nu gaan doen is het in de vingers krijgen van het digitale terreinmodel. Nu kunnen we het oppervlak van een tuin maar twee kanten op kantelen. Met het digitaal terreinmodel kunnen we mooie geleidelijke glooiingen in en tuin maken. Dan kunnen we een tuin bijvoorbeeld mooi naar het water af laten lopen. Dan moeten we de tuinen ook digitaal gaan inmeten om er een goed tuinontwerp voor te kunnen maken. De terrassen, vijvers, de bestrating enz. kunnen we dan in het de gemeten tuin “laten zakken”. We denken ook nog over een drone die we over een tuin kunnen laten vliegen om zo alles op te meten. Zo’n drone meet dan heel veel punten waar gelijk een tekening van gemaakt kan worden. Hij ziet alleen niet alles onder bijvoorbeeld bomen en we mogen vaak niet vliegen boven een tuin.