Hortulanustuinen tuinontwerp & advies

Levende tuin

Een tuin waarin je de natuur kunt zien, voelen, horen, ruiken én proeven. Dat is een Levende Tuin. Met veel groen en natuurlijke materialen. In zo’n oase is het heerlijk toeven, voor mens én dier. Bovendien biedt een levende tuin tal van voordelen. Zo geeft het energie en voert het regenwater af. Daarnaast verhoogt zo’n tuin de waarde van uw woning.

De omheining van een levende tuin leeft mee.

Deze biedt beschutting, maar is ook toegankelijk voor kleine dieren. Van oude stenen bijvoorbeeld, zijn prachtige stapelmuren te maken. Met schuilplaatsen voor dieren en ruimte voor planten. Wist u dat een meidoorn als haag meer privacy en bescherming biedt dan een schutting? Bovendien: een houten schutting moet ooit worden vervangen. Een natuurlijke omheining is duurzaam en wordt met de jaren alleen maar mooier en beter. Groen aan of in de omheining heeft ook meerwaarde voor het milieu. Het zorgt voor verkoeling van de omgeving. En het neemt fijnstof op uit de lucht.

De levende tuin is een tuin die aan alle kanten leeft.

U kunt er van genieten en er zelfs van eten. Ook vogels, vlinders en egels vinden er hun voedsel en beschutting. Door de juiste keuze van bloemen en planten komen dieren als vanzelf. Hoe meer variatie in planten en struiken, hoe meer ook natuur en milieu worden geholpen. Stel u eens voor hoe heerlijk het is om het getjilp van vogels van dichtbij te horen. Of prachtige vlinders vanuit uw stoel te bekijken. En nog een idee: niets is zo lekker als aardbeien uit uw eigen tuin. Zo’n tuin vol leven nodigt ook kinderen uit om buiten te spelen en de natuur te ontdekken.

Een levende tuin werkt voor u en de omgeving.

Het hele jaar door. Goed gekozen groen zorgt voor verkoeling en natuurlijke schaduw op warme dagen. De juiste boom op de juiste plek beschermt uw woning tegen te veel zonlicht in de zomer. U bent dan minder energie kwijt aan verkoeling door bijvoorbeeld airconditioning. In de winter laat het groen juist licht door. Dan is minder verwarming nodig. U verlaagt hiermee dus uw energierekening. En u helpt de uitstoot van CO2 te verminderen.

Een tuin die grotendeels is bestraat, biedt nauwelijks ruimte aan planten en dieren.

Het wordt er ook erg heet in de zomer. Regenwater stroomt direct de tuin uit. Hoe anders is de levende tuin. Deze barst van de variatie: planten in alle soorten en maten, water, struiken en liefst ook een boom. Een prima leefomgeving voor mens en dier. Natuurlijk komt in deze tuin ook bestrating voor, maar beperkt. En bewust toegepast, in samenhang met de beplanting. Denk bijvoorbeeld aan natuursteen tegels met open voegen, zodat het regenwater in de grond kan sijpelen. Of houtsnippers. Een pad met staptegels waartussen voldoende ruimte is voor begroeiing. Of wat dacht u van mos? Mos als bodembedekker heeft geen onderhoud nodig. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Levende tuinen en parken verwerken het regenwater in de bodem.

Dat is goed voor het groen én het vermindert de kans op wateroverlast. Hoe meer steen in tuinen en steden, hoe meer regenwater rechtstreeks naar het riool loopt. Tijdens plensbuien kan het riool deze hoeveelheid vaak niet meer verwerken en komen straten blank te staan. Een levende tuin zorgt ervoor dat ruim 80% van het regenwater in de bodem wordt opgenomen. En wist u dat een groen dak wel 50 tot 70% van het regenwater kan verwerken? U kunt trouwens ook regenwater opvangen in een vijver of wadi in uw tuin. Zo’n element zorgt voor verkoeling. Water werkt ook rustgevend en dempt omgevingsgeluid. Bovendien is het een ideale leefomgeving voor planten en dieren.